Skip to main content

Over ons

DeWitten bestaat al een kleine tien jaar als Nederlandstalige popformatie en heeft inmiddels een fraaie naam opgebouwd binnen de Nederlandstalige popmuziek. Jan de Wit en zijn zoon Dirkjan de Wit vormen de kern en zijn samen muziek gaan maken vanuit een gedeelde passie. En wat is er nu mooier om dit als vader en zoon te kunnen doen? DeWitten heeft een bijzondere oorsprong en verhaal.

Alle liedjes en teksten komen van de hand van Jan, geïnspireerd op het dagelijkse leven en alles wat dat zo intens of mooi maakt. Het schrijven van liedjes is Jan niet vreemd, getuige zijn vele composities voor de bands waar hij door de jaren heen in heeft gezeten. De bekendste daarvan is Dr. Pop; een formatie uit Velp welke met het album en single World At War een notering in de hitlijsten van 1980 behaalde.

Nadat Jan op jonge leeftijd via de accordeon kennis maakte met muziek, stapte hij in zijn tienerjaren over op de gitaar. Maar hij kreeg het muzikale virus pas echt goed te pakken in zijn studententijd. Tijdens zijn jaren in Wageningen maakte hij deel uit van diverse formaties, zoals bijvoorbeeld Electric Food en Just We. Maar met het uiteindelijke ontstaan van de band Dr. Pop kreeg Jan zijn muzikale tocht echt een enorme vlucht, met landelijke bekendheid, TV optredens en een drukke touragenda.

Na een album, een EP en twee singles, hield Dr. Pop helaas op te bestaan. Jan zijn passie voor muziek verdween echter nooit. Nu zijn gitaarband tijdelijk even aan de wilgen hing, startte hij een muziekwinkel te Velp. Hierna besloot hij te focussen op het productieproces van muziek en startte een bedrijf dat zich bezig houdt met het ontwikkelen van apparatuur benodigd bij het produceren van o.a. muziek, wat hij inmiddels alweer vele jaren met plezier doet.

De behoefte om muziek te maken, was echter al die tijd nog steeds nadrukkelijk aanwezig. Jan wilde erg graag wederom muziek schrijven en spelen, het liefst in de vorm van een formatie of band.

Het toeval wilde dat zijn jongste zoon, Dirkjan, eigenlijk eenzelfde ontwikkeling doormaakte tijdens zijn studietijd als Jan destijds zelf. Dirkjan werd ook gegrepen door het muziekvirus en begon zich te bekwamen in het spelen van gitaar in diverse stijlen. Uiteindelijk richtte hij de rockband Orange Outlaw op waarmee hij een album uitbracht in 2015, vergezeld van een continu gevulde agenda met optredens. Gedurende die tijd ontwikkelde Dirkjan ook een zeer grote interesse in het produceren van muziek, van spelen tot arrangeren, opnemen, mixen en masteren. Wat dat betreft trad hij in zijn vaders voetsporen.

Nadat helaas ook Orange Outlaw uiteindelijk ophield te bestaan, verlegde Dirkjan zijn focus naar muziekproductie, in veel verschillende genres. Hierin wist hij zich steeds meer te bekwamen en tegenwoordig runt hij zijn eigen opname-/productiestudio Rockwork Orange Studios waar hij muziek componeert voor korte films, TV commercials en zijn eigen soloprojecten, waaronder de psychedelische pop van Theodor Gold.

Misschien zit het in de genen van de familie de Wit. Jan zijn vrouw Afra was immers orgellerares in de jaren tachtig en runde samen met Jan de muziekwinkel. De oudste zoon Nelis was net als Dirkjan dus ook opgevoed in een huishouden waar er altijd muziek door de kamer schalde. Het was dan ook samen met Nelis, dat de toen trio-formatie DeWitten het eerste levenslicht zag. In 2013 besloten de gezinsleden samen muziek te gaan maken vanuit een gedeelde passie. En omdat het vanzelfsprekend geweldig is om dit als familie te kunnen doen!

Zo brachten zij in 2013 het album Weer Gelukkig Zijn uit, met Nelis op zang. De gelijknamige debuutsingle werd goed ontvangen en zorgde ervoor dat de eerste bekendheid werd verkregen via regionale en nationale radio. Helaas kon Nelis zijn activiteiten voor DeWitten niet meer combineren met zijn werk, waardoor Jan en Dirkjan even zonder zanger zaten.

Toen ontmoette Jan na enig speurwerk in 2015 Leroy Aarts. Van zijn zangkwaliteiten was Jan al snel onder de indruk en Leroy wilde zich graag bij DeWitten voegen als nieuwe zanger. Vervolgens is in deze samenstelling het album Veel Beleefd uitgebracht, alsook een groot aantal singles en videoclips.

In al die jaren is de formule van DeWitten hetzelfde geweest en erg succesvol gebleken. Jan schrijft muziek en tekst waarbij hij zich graag laat inspireren door het dagelijkse leven of de mensen om hem heen. Dingen die je snel herkent, situaties die je aanspreken of gevoelens die je bekend voorkomen, zijn voor hem grote inspiratiebronnen. Dirkjan verzorgt vervolgens de muzikale invulling als multi-instrumentalist en neemt het geheel op, na het arrangeren in zijn eigen Rockwork Orange Studios.

DeWitten bestaat momenteel als duo. Vader en zoon, samen gedreven door eenzelfde passie. De creativiteit is eindeloos en de drive niet te temmen. Want hoe mooi is het nou, dat je dit kunt doen als vader en zoon? DeWitten is een droom, van begin tot eind.

Dr. Pop

World at War - TROS Top 50

Jan met the Fireballs

Jan met Electric Food

Dirkjan met Orange Outlaw

Dirkjan in zijn studio